Το δέρμα αποτελεί σημαντικό όργανο του ανθρώπου, καταλαμβάνει μια επιφάνεια σχεδόν δύο τετραγωνικών μέτρων, συμμετέχει σε πάρα πολλές λειτουργίες που αφορούν στην άμυνα αλλά και στην ομοιόσταση (ισορροπία) του οργανισμού, περιλαμβάνει εκατομμύρια νευρικές απολήξεις, αδένες και άλλες μικροσκοπικές δομές, παράγει μελανίνη για προστασία από την επιβλαβή ηλιακή ακτινοβολία, συμμετέχει στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, περιλαμβάνει τις τρίχες και τα νύχια και κυρίως είναι το όργανο που περιβάλλει και προσδίδει τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά και το χρώμα του ατόμου.
Όπως είναι φυσικό, κάθε αλλαγή στο δέρμα μας γίνεται αμέσως αντιληπτή. «Κοκκινίλες», σπυράκια, σπίλοι, ξηροδερμία, διογκώσεις κλπ είναι τα πρώτα σημάδια που αντιλαμβάνεται και βλέπει κάποιος αφού είναι άμεσα ορατά και συχνά τον ενοχλούν και τον ανησυχούν. Συχνά η αγωγή γίνεται με συντηρητικά μέσα: φάρμακα, χάπια, κρέμες, αλοιφές ή άλλη τοπική αγωγή. Σε κάποιες περιπτώσεις όμως είναι απαραίτητη η συμβολή της Χειρουργικής τόσο για διάγνωση μιας βλάβης όσο και για θεραπεία.
Οι συνηθέστερες δερματικές βλάβες είναι καλοήθεις, όμως υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις που μια βλάβη είναι προ-καρκινική (δηλαδή μπορεί να εξελιχθεί σε καρκίνο) ή είναι κακοήθης.
Κακοήθεις βλάβες του δέρματος είναι:
Όπως πάντα η έγκαιρη διάγνωση, η σωστή πληροφόρηση και η καλή συνεργασία ιατρού – ασθενή είναι το βασικό συστατικό της ολοκληρωμένης θεραπείας.