Συχνά, ακούµε για προβλήµατα στη χολή και για πολύποδες σε αυτή, αλλά συνήθως δεν γνωρίζουµε περί τίνος ακριβώς πρόκειται. Οι σχετικές επεµβάσεις θεωρούνται ρουτίνας από τους επιστήµονες χειρουργούς, αλλά είναι όντως; Έτσι, ζητήσαµε από τον Χειρουργό, ΓΙΑΝΝΟ ΨΑΘΑ, να μας εξηγήσει με απλά λόγια τι ακριβώς είναι αυτή η πάθηση και πώς αντιµετωπίζεται.
Πρόκειται για εστίες υπερπλασίας του βλεννογόνου ή εναποθέσεις κρυστάλλων χοληστερίνης ή άλλων λιπιδίων στο εσωτερικό τοίχωµα της χοληδόχου κύστης. Είναι δηλαδή μικρά καλοήθη –ως επί το πλείστον– μορφώματα, προσκολληµένα στο τοίχωµα.
Οι τύποι πολυπόδων που υπάρχουν είναι: οι χοληστερινικοί, οι φλεγµονώδεις, οι αδενοµυωµατώδεις, τα αδενώµατα και τα πιο σπάνια αδενοκαρινώµατα. Συνήθως το μέγεθός τους είναι λίγα χιλιοστά, αλλά σε αρκετές περιπτώσεις μπορούν να γίνουν πάνω από 2 εκατοστά. Συνήθως είναι περισσότεροι από ένας σε αριθµό.
Η πιθανότητα κακοήθειας (καρκίνου) από πολύποδες είναι περίπου 5%. Η πιθανότητα αυτή όµως εξαρτάται και από άλλους παράγοντες, όπως το μέγεθος πάνω από 1 εκατοστό, οι πολλαπλοί πολύποδες, η απότοµη αύξηση του μεγέθους τους, άλλα συνοδά νοσήµατα και η ηλικία > 60 ετών.
Συνήθως δεν προκαλούν συµπτώµατα και ανακαλύπτονται σε τυχαίο έλεγχο με υπερηχογράφηµα ή άλλη απεικονιστική μέθοδο. Συχνά όµως συνυπάρχουν με λίθους ή ίζηµα (χολολιθίαση) και τότε μπορεί να προκληθούν συµπτώµατα όπως δυσπεψία, ανορεξία, πόνος, ναυτία, πυρετός ή ίκτερος (κιτρίνισµα στο δέρµα και στα μάτια). Πιο σπάνια οι πολλαπλοί πολύποδες ή κάποιος μεγάλος πολύποδας μπορεί να προκαλέσουν αντίστοιχα συµπτώµατα. ∆εν υπάρχει τρόπος πρόληψης της εµφάνισής τους, αλλά καλό είναι να μην παραµελούµε τον ετήσιο έλεγχο (checkup) και για οποιαδήποτε ενόχληση να επικοινωνούµε με το γιατρό.
Μικροί σε μέγεθος πολύποδες < 5 χιλιοστά μπορούν αρχικά να παρακολουθούνται με υπερηχογράφηµα, ανάλογα με τις οδηγίες του ιατρού σας. Σε μέγεθος πάνω από 9 χιλιοστά, όταν είναι πολλοί σε αριθµό ή αν αυξάνονται σε μέγεθος, συστήνεται η χειρουργική θεραπεία για να προληφθεί ο καρκίνος της χοληδόχου κύστης. Το χειρουργείο που γίνεται είναι η Λαπαροσκοπική χολοκυστεκτοµή. Πραγµατοποιείται μέσω τεσσάρων μικρών οπών στην κοιλιά, είναι σύντοµη, ο ασθενής επιστρέφει στην εργασία και την καθηµερινότητά του άµεσα και έχει ελάχιστο ή καθόλου μετεγχειρητικό πόνο.
Nα μην παραµελούµε τον ετήσιο έλεγχο (check-up) και για οποιαδήποτε ενόχληση να επικοινωνούµε με το γιατρό
ΠΗΓΗ: Περιοδικό TOP-Υγεία